Rideudstyr fra Gymnastik og Ridesport
Indkøbskurv

SENESTE TILFØJEDE VARE(R)

Sikker til hest

Sikker til hest - tips om hest og sikkerhedsudstyr

Opdateret 2019

Det er ikke farligt at ride, men nogle gange kan dovenskab eller manglende forståelse for sporten gøre at man “glemmer” sit udstyr eller sparer det væk. Men ligesom vi per automatik spænder sikkerhedsselen når vi sætter os ind i en bil, skal vi også huske at iføre os vores sikkerhedsudstyr når vi skal ud at ride. 

 

Rideulykker hører desværre blandt de hyppigst forekommende idrætsskader herhjemme og det vurderes at der årligt sker helt op til 9.000 rideulykker, ofte med hoved- og skulderskader til følge. Samtidig med at sportens popularitet er vokset er antallet af rideulykker steget, men med lidt sund fornuft kan risikoen for ulykker minimeres kraftigt. Det er især unge piger der kommer til skade, så det er vigtigt at også forældre til unge ryttere er opmærksomme på at deres børn har det rette sikkerhedsudstyr og forstår vigtigheden af at bruge det.

For at sikkerheden er i top når du rider skal du være opmærksom på to ting: 

  • du skal kende din hest og dens adfærd
  • du skal kende dit sikkerhedsudstyr, sådan at du anvender det korrekt


Ved at sætte dig ind i sikkerheden omkring ridning minimerer du risikoen for ulykker både for dig og de ryttere der er omkring dig. 

Sikkerhed er et fælles ansvar, hvor vi tager vare på hinanden og med en høflig reminder hjælper hinanden til at huske forholdsreglerne. Sikkerhed skal altid komme først!

 

Lær din hest at kende

Selvom heste er smukke og prægtige dyr er de store og stærke. Ligesom vi mennesker kan træde forkert, snuble eller blive forskrækket kan hesten også komme galt afsted. Derfor er det vigtigt at du kender den hest du rider på, sådan at du har en fornemmelse for hvordan den reagerer i forskellige situationer.

 

Når du rider på en hest som du kender godt kan du ofte forudse og forberede dig på hestens reaktioner, netop fordi du kender dens adfærd. Det kan fx være hvis du rider i nærheden af en trafikeret vej og din hest er lydfølsom eller hvis hvis vejret pludseligt slår om og vejrsituationen og miljøet omkring dig ændrer sig. Er du til konkurrence, hvor der er mange mennesker og en del støj, kan det også påvirke din hests adfærd, så observer din hest og tag ved lære af dens reaktioner.

 

Hvis du rider på en hest du ikke kender særlig godt er der derfor grund til at være særlig opmærksom og undgå situationer hvor hestens adfærd kan bringe dig i en uheldig eller farlig situation.

Du skal også sørge for at vedligeholde og efterse det udstyr der sidder på hesten. Det vil sige at gjordstropper og sadel skal være efterset inden du stiger op.


Og for en sikkerheds skyld: husk at man aldrig går bag om en hest - enten sidder vi på ryggen af den, eller også står vi foran eller ved siden af den. Hvis hesten af en eller anden grund sparker bagud, hvis den fx bliver forskrækket, kan det forvolde stor, stor skade på dig eller andre der står bagved den.

Det er dog ikke nok at kende din hest, for ulykker kan altid forekomme og derfor skal du iklæde dig dit sikkerhedsudstyr. Og det gælder både børn, unge og voksne. 

 

Sikkerhedsudstyr

Når du skal vælge sikkerhedsudstyr skal du først og fremmest vælge en god hjelm. Hjelmen er det vigtigste stykke udstyr. Dernæst skal du overveje en god sikkerhedsvest, fodtøj med stålsnude, og en eller anden form for reflekser. 

 

Valg af ridehjelm

Hjelmen er det vigtigste stykke sikkerhedsudstyr du har som rytter. For at opnå optimal beskyttelse af dit hoved skal hjelmen sidde rigtigt og behageligt. Hvis du køber en hjelm der sidder dårligt, risikerer du at du ikke får den brugt. Det skal være sådan at hjelmen bliver siddende selvom du rider på ujævnt underlag. Hvis hjelmen ikke sidder ordentlig fast på dit hoved yder den slet ikke den beskyttelse som den skal, så sørg for at købe en hjelm der sidder godt og kan justeres under hagen og i nakken.


Du skal også være opmærksom på at hjelmen ikke må være for varm eller for tung. Det kan være svært at vurdere hvor varm en hjelm er hvis du handler over internettet, men vælg da at handle et sted hvor du kan afprøve hjelmen eller ring til personalet og spørg dem.


For at finde den rigtige størrelse skal du finde et målebånd og måle hovedets omkreds. Det gør du ved at føre målebåndet rundt om hovedet, sådan at det ligger lige over øjebrynene og i en lige linje rundt om nakken. Husk omkredsen og vælg en hjelm der er lavet til den omkreds.

 

Når du kigger efter ny ridehjelm anbefaler vi også at du vælger en hjelm der bærer CE-mærket og er godkendt efter VG1 standarden. Derved sikrer du dig at din hjelm lever op til sikkerhedsstandarder der er fastsat af EU.

Vil du se det sidste nye om de nye regler så tjek de nye regler her.


Hvis din hjelm får et hårdt slag eller stød skal den udskiftes. Hjelmens skal kan blive svækket bare ved at du taber den på gulvet eller kommer til at slå den imod væggen. Undersøg din hjelm med jævne mellemrum, og hvis der er tegn på slag, fx buler eller mærker, skal du overveje at udskifte den. Husk at hjelmens brudstyrke og beskyttelsesevne er af afgørende betydning for beskyttelsen af dit hoved. Et generelt råd går på at din hjelm udskiftes med et par års mellemrum - uanset om hjelmen har fået stød eller slag.


Kort sagt:

  • Køb en hjelm der passer til dit hoved
  • Køb en hjelm der kan justeres under hagen og i nakken
  • Hjelmen skal være CE-godkendt og leve op til VG1-standarden ( efter den 1. januar 2017 )
  • Hvis din hjelm får slag eller stød skal den udskiftes
  • Du skal under alle omstændigheder udskifte din hjelm med et par års mellemrum

 

Sikkerhedsvest, fodtøj og reflekser

Ridehjelmen er dit vigtigste stykke udstyr, men der findes også andet udstyr der er med til at give dig en sikker ridetur.


Sikkerhedsvesten absorberer nogle af de stød du får hvis du falder af hesten. Vesten kan ikke fjerne risikoen for rygskader eller uheldige vrid fuldstændig, men med en vest af god kvalitet, der sidder korrekt, falder du alt andet lige ikke så hårdt som hvis du kun er iført en almindelig ridevest eller jakke. Ligesom med ridehjelmen er det vigtigt at vesten sidder korrekt, så rådfør dig gerne med forhandleren.

 

Ved fald fra hesten kan albue- og håndledsbeskyttere redde dig fra grumme albuestød eller forstuvede håndled, der vil betyde at du må undvære ridningen i et par uger. Overvej den ekstra beskyttelse, især hvis du er nybegynder, skal ride på en hest du ikke kender eller i et ukendt terræn.

 

Vær sikker på at du bliver set i mørket 

Reflekser, enten i form af en refleksvest eller refleksbånd, der kan sættes på dig eller din hest, er altid gode at have med. Især i efterårsmånederne hvor tusmørket kan overaske dig. Et pludseligt omslag i vejret kan også gøre det så mørkt at reflekser er nødvendige, især hvis du rider i skovområder der leder ud til trafikerede veje.

 

Det kan lyde dyrt med alt det sikkerhedsudstyr, men hvis du køber udstyr af god kvalitet og passer godt på det, kan det holde til flere års brug. Samtidig giver det dig en tryghed der gør at du bedre kan nyde din ridetur.


Der er fra flere sider sat fokus på den nødvendige sikkerhed ved ridning og vi opfordrer til at du bruger lidt tid på at sætte dig ind i de forskellige initiativer:

 

Børneulykkesfonden og Dansk Ride Forbund har lanceret kampagnen “Brug pæren i stalden”, med gode råd til sikkerhed og forebyggelse af ulykker i stalden:http://www.borneulykkesfonden.dk/forside/kampagner/fritiden-idraet/brugpaerenistalden/pages/default.aspx.


Dansk Ride Forbund har lavet Ryttermærkeuddannelsen, der er en sikkerheds- og grunduddannelse for alle ryttere:http://www.rideforbund.dk/KlubogBredde/Ryttermaerker.aspx

Kilder:

https://www.sundhed.dk/borger/sygdomme-a-aa/akutte-sygdomme/sygdomme/idraet-og-fysisk-aktivitet/rideulykker/

http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2013/05/13/065225.htm

Læs mere